GL 1800 Gold Wing Tour

DCT + Air Bag

Potpuno obnovljena Honda Gold Wing je kompaktnija i značajno lakša. Novi oblik je više sportski i sam po sebi ukazuje na više dinamičnosti. Dorađeni legendarni 6-cilindarski bokser motor dobio je više snage zahvaljujući 4 ventilskoj tehnologiji i vrhunskom elektronikom sa sistemom Throttle By Wire (TBW), koji omogućava 4 načina vožnje Riding Modes, sistem kontrole trakcije pogonskog točka Honda Selectable Torque Control i Hill Start Assist pomoć pri kretanju na uzbrdici. Ima novi aluminijumski okvir i patentiranu dvostruku vilicu (wishbone). Suspenzija je elektronski podesiva. Električni vizir je podesiv po visini i nagibu. Za udobnost vozača obezbeđeni su Smart Key, Apple CarPlay, Blaotooth i 7-inčna navigacija.

Novi Gold Wing prvi nudi mogućnost revolucionarnog 7-stupanjskog automatskog mjenjača sa dva kvačila i mogućnost ručnog mjenjanja stepena prenosa duplog kvačila (DCT). Verzija DCT uključuje i vazdušni jastuk za vozača. Hondin jedinstveni DCT automatski menjač je idealan za novi Gold Wing. To je treća generacija, koja po prvi put nudi 7 brzina. Prilagođen je za duga putovanja, jer su izmjene izuzetno meke i brze. Buka I trzaj pri promeni stepena prenosa su neprimjetni. Čak je i težina manja nego kod klasičnog 5-brzinskog prenosa.

DCT koristi 2 kvačila koji obezbjeđuju automatske promene brzine pri konstantnom prenosu snage. To eliminira mogućnost greške mjenjača da dovede do neželjenog gašenja motora čak I u gradskoj vožnji I vozaču olakšava vožnju.
Na raspolaganju su 3 načina promjena brzina:
– Ručno MT vam pruža potpunu promjenu stepena prenosa pomoću dugmadi na lijevoj ručki
– automatski D je pogodan za vožnju u gradu i autoputem. Prepoznaje različite uslove vožnje i prilagođava ga kako bi vožnja bila ugodnija.
– automatski S je sportski mod, omogućavajući veće obrtaje i više kočenja motorom.

U oba automatska načina DCT takođe omogućava ručno mjenjanje pomoću dugmadi na lijevoj ručki. U pravom trenutku, sistem se sam vraća u automatski režim.

DCT ima ugrađenu funkciju pješački (Walking Mode) krećući 1.8 km/h naprijed i 1.2 km/ nazad, kojim se upravlja pomoću +/- tipki na lijevoj strani upravljača.

Četiri načina vožnje Riding Modes takođe određuju rad DCT:
– TOUR za meku promjenu brzina u rasponu od nižih do većih obrtaja
– SPORT za direktniju promjenu brzina u rasponu od srednjih do visokih obrtaja
– ECON za meku promjenu brzina u opsegu od nižih do srednjih obrtaja
– RAIN za meke i spore promjene brzina u opsegu od nižih do većih obrtaja

Honda Gold Wing je sinonim za ultimativno putovanje od 1975. godine. Kombinuje udobnost, prestiž i kvalitet bez presedana. Nova 2018 GL1800 Gold Wing objedinjuje sve ovo i dalje ostaje prestižni putnički motocikl za duga putovanja za dvoje. Istovremeno je postao mnogo lakši i agilniji, pravi motor za zadovoljstvo vožnje. To će zbog svoje vrhunske dinamike odgovarati mlađim vozačima. Bogata serijska oprema takođe ne ostavlja sumnje. Prema tačnim izradama i materijalima koji se koriste, odmah se primećuje da je to Hondin paradni konj.

Uprkos manjim spoljnim dimenzijama, inženjeri su posvetili veliku pažnju na udobnost, usmjerenje toplote i protok vazduha. Manji otpor vazduha takođe pomaže u smanjenju potrošnje goriva. Prednji vizir se kontinuirano podešava po visini i nagibu pomoću prekidača sa lijeve strane upravljača. Pruža odličnu zaštitu vozaču i suvozaču, koji sada sjedi više od prethodnog modela. Kao dodatnu opremu, možete uzeti još veći vizir i podesive deflektore za ruke I tijelo i fiksne deflektore za noge i stopala.
Sjedišta su odvojena tako da vozač može da posveti punu pažnju na vožnju, a saputnik/ca uživa u vožnji naslonjen/a nazad. Komforno vozačko sedište omogućava više kretanja u dinamičnoj vožnji i lakšim dosegom poda sa stopalima.
Tri kofera uzimaju 110L prtljaga. Centralni kofer prihvata 2 integralne kacige. Rukovanje koferima je takođe pojednostavljeno. Sa tasterom na pametnom ključu otključavaju su se sva 3 kofera. Hidraulični amortizeri obezbjeđuju mekano otvaranje. Kao dodatnu opremu za centralni kofer možete takođe uzeti dodatne unutrašnje torbe. Pomoću pametnog ključa možete aktivirati treperenje svih žmigavaca kako biste lakše pronašli svoj Gold Wing.

Sva svjetla su u LED tehnologiji. Donji dio farova koristi 5 poliranih optičkih sočiva, koji daju svetlosti posebnu karakteristiku. Žmigavci su integrirani u retrovizore i automatski se isključuju. Tempomat je poboljšana u svim aspektima zahvaljujući TbW. Prekidač se nalazi na desnoj strani upravljača. Odabrana brzina je jasno prikazana na ekranu.

Kontrolna tabla je izuzetno luksuzna sa naglaskom na dubinu i kontrast. TFT ekran u boji od 7 inča prikazuje sve potrebne informacije. Jačina informacionog displeja se automatski prilagođava, ali možete sami da je podesite. Pritisak u gumama označen je brojem. Navigacijski signal, zahvaljujući “girocompass-u”, je kontinuiran čak I u tunelima. Neke funkcije navigacije mogu da se koriste tokom vožnje. Novi amblem Gold Wing je pronašao svoje mjesto na sredini instrument table i na pametnom ključu. Njegov trodimenzionalni dvodelni dizajn ilustruje moć i ponos. Možete kontrolisati kontakt i zaključavanje upravljača pomoću pametnog ključa. Sadrži ključ za hitne slučajeve.
Gold Wing je sada kompatibilan sa Apple CarPlay tako da vozač može da se poveže sa svojim iPhoneom. Dolazi standardno sa Bluetooth i USB kablom za punjemke uređaja. Audio sistem visokih performansi je još bolji. Putnik/ca ima prekidač na desnoj strain za kontrolu zvučnika.

Novi okvir bliže obuhvata lakši agregat, koji je 40mm pomjeren napred. Okvir i zadnji amortizer su 2kg lakši. Vozač i putnik sedaju za 36mm više naprijed zahvaljujući inovativnom prednjem ovijesu (wishbone) i njegovom nagibu. Ovakva suspenzija, u poređenju sa konvencionalnim teleskopskim vilicama, smanjuje trenje i čini vožnju 30% mekšom. Istovremeno, za okretanje treba 40% manje energije, što omogućava zavidnu okretnost. Osjećaj na upravljaču je potpuno prirodan. Rad ovjesa se podešava prema režimu odabiranog načina vožnje. Takođe, preopterećenje zadnjeg ovjesa, gde možete dodatno da odaberete težinu: vozač, vozač sa prtljažnikom, vozačem i putnikom i punim opterećenjem.
Podešava se sa prekidačem, a podešavanje se prikazuje na ekranu.

Napredni i lakši kočioni sistem ABS u kombinaciji sa dvostrukim kombinovanim kočnim sistemom (Dual Combined Brake System D-CBS) optimalno distribuira efekat kočenja između oba točka.
Karakteristike kočenja su prilagođene odabranom načinu vožnje.

Srce Gold Winga je njegov 6-cilindarski bokser motor, koji nudi ogroman obrtni moment pri najnižim brzinama. Tipičan osećaj isporuke energije brzo se povećava.
Maksimalna snaga je porasla na 93kW (126KS) na samo 5.500/min, a obrtni moment je na 170Nm pri 4.500/min. Suština ovog motocikla je uvijek bio obrtni moment i odlično ubrzanje.
Prilično dorađen motor dobio je 4 ventila po cilindru, postao je kompaktniji, 6,2kg lakši i 33,5mm kraći. Optimizovan mnogim dijelovima motora: hod klipa i provrta, kompresija 10,5: 1, modifikovane komore za izgaranje, glave ventila, sistem ventila, hladnjaci, … Olakšali su ispuh, koji daje dubok i snažan zvuk, bez nepotrebne buke. Iako je rezervoar za gorivo manji, na račun manje potrošnje (20-22%), autonomija sa jednim tenkovanjem je nepromenjena.

Dodatni Throttle By Wire sistem (TbW) donio je sa sobom mogućnost izbora 4 načina vožnje Riding Modes, koji menjaju karakter agregata i isporuke snage. Podešavanja kontrole obrtnog momenta Honda Selectable Torque Control (HSTC), suspenzije i ABS sistema za kočenje (D-CBS) takođe se menjaju.

TOUR režim – za udobnost i snagu.
SPORT režim – za jače ubrzanje i tvrđa suspenzija.
ECON mod – za lako krstarenje i maksimalnu ekonomičnost.
RAIN mod – za mokre i klizave uslove vožnje.

U sva četiri načina, HSTC sistem omogućava neprekidnu kontrolu prianjanja zadnjeg pogonskog točka.

Novi ISG (Integrated Starter Generator) kombinuje i generator i starter u jednu komponentu i štedi 2.4kg. Rezultat je upravo start motora sa Idle Stop sa DCT verzijom koja ugasi agregat nakon tri sekunde mirovanja i ponovo pokreće kada se odvrne gas. Ovo dodatno smanjuje potrošnju goriva i zagađenje. Ako ga želite isključiti lako se može isključiti.

Za lakši start na uzbrdici Gold Wing ima serijski Hill Start Assist (HSA) koji zadržava motocikl 3 sekunde čak i kada je puštena ručica kočnice.

Cijene

Cijene su iskazane sa PDV-om

Honda model

GL 1800 Gold Wing DCT

Cijena do registracije

72.100,00 KM

Akcijska cijena

Vrsta : Šesterocilindrični boxer vodom hlađeni, 4-takta 24-ventila SOHC
Zapremina : 1.832 cm3
Promjer x hod : 73 x 73mm
Omjer kompresije : 10,5: 1
Najveća snaga : 93kW/5.500min-1 (95/1/EC)
Maksimalni okretni moment (Nm pri o/min) : 170Nm/4.500min-1 (95/1/EC)
Kapacitet ulja : 4.4 l

Napajanje gorivom : PGM-FI elektronsko ubrizgavanje goriva sa automatskim čokom
Promjer usisnika : 50mm
Pročistač zraka : Papirnati pročistač zraka
Kapacitet spremnika goriva : 21,1 litar
Potrošnja goriva : 5,6L/100km

Kapacitet baterije : 12V/20AH

Kvačilo : Uljno višelamelno kvačilo
Vrsta kvačila : dvostruko hidraulično
Mjenjač : 7-brzina i rikverc
Primarna redukcija prijenosa : 1.795 (79/44)
Odnos brzina :
1. 2.167
2. 1.696
3. 1.304
4. 1.038
5. 0.821
6. 0.667
7. 0.522
R. 1.190
Završna redukcija : 2.615
Završni prijenos : Zatvoreni kardan

Tip : Aluminijska, dvostruke grede
Dimenzije (dužina x širina x visina) : 2.575 x 905 x 1.430mm
Međuosovinski razmak : 1,695mm
Ugao glave upravljača : 30,5°
Trag točkova : 109mm
Krug okretanja : 3.4m
Visina sjedala : 745mm
Visina od tla : 130mm
Težina sa praznim spremnikom goriva : 383kg

Prednji ovjes : Double Wishbone
Stražnji ovjes : Pro-Link

Prednja felga : 18 x MT3,5
Stražnja felga : 16 x MT6,0
Dimenzija prednje gume : 130/70R-18
Dimenzija stražnje gume : 200/55R-16

Prednje kočnice : 320 x 4.5mm dvostruki plivajući hidraulični disk sa 6-klipnim kliještima, plivajuči dikovi i sinterovane disk pločice. Elektronski kontrolisani, kombinovani ABS
Stražnje kočnice : 316 x 11mm ventilirani disk sa 3-klipnim kliještima. Elektronski kontrolisani, kombinovani ABS

***
Svi tehnički podaci navedeni su informativno i mogu se promijeniti bez prethodne najave. 

Raspoložive boje modela

Foto galerija

Goldwing_GL1800_Logo